מי הם הסבא והסבתא של ההמבורגרים בישראל?

אור בלאן,

פעם, בארץ רחוקה, רחוקה היו להם המבורגרים סבירים, עם תוספות תעשייתיות לצד טופינגים באנלים (אם בכלל), ונוף קולינארי שומם למדי. השילוב הקדוש של שווארמה-פלאפל שלט בכיפה ללא עוררין בצד ה"עממי" של הסקאלה וסטייקים סיפקו את הקהל בצד השני של הסקאלה. כן, פעם בארץ ישראל לא ידעו מה זה המבורגר שחיתות או טופינגים ללא הגבלה וקציצה האהובה בכלל העלתה קונוטציה של מקדונלד'ס / בורגר-קינג / בורגר-ראנץ'. מזל שהכל השתנה….

וולפנייטס יהודה מכבי - המבורגר שף, מקור: יח"צ

היום כמעט בכל עיר בארץ תוכלו למצוא המבורגריה שמגישה את הגירסה שלה לקציצה האהובה, בין אם מדובר בסניף של רשת ידועה או משהו מקומי יותר ששמור ליודעי דבר בלבד. דיון פנימי בין קבוצת הכתבים (המצוינים) של קהילת המבורגר ישראל הוביל אותנו לטיול במורד שביל הזיכרונות, לתקופה אחרת, לפני שהכל התחיל. כן, אתם אולי לא זוכרים אבל פעם האינסטגרם לא היה מפוצץ בתמונות של עומר מילר, בשביל המבורגר של קאובוים הייתם צריכים אשכרה להכיר איזה קאבוי, ובשר ואגיו היה שמור למסעדות יוקרה ביפן ולא היה אפילו חלום שהוא ייכנס לקציצה. אז העלנו זיכרונות והחלטנו לתת כבוד לסבא והסבתא של ההמבורגרים בארץ.

שאלנו שאלה פשוטה, מי לדעתכם צריך לקבל את הקרדיט על פריחת סצינת ההמבורגרים הארץ-ישראלית? זרקנו לא מעט שמות לקבוצת הוואטסאפ המשותפת, כל אחד לפי מיטב זכרונו הקולינרי, ו-3 שמות חזרו שוב ושוב במהלך הדיון: וולפנייטס, אגאדיר ודיקסי. הסכמנו שמדובר בשלוש מוסדות-על שאחראים באופן ישיר על תחילת הטרנד הנוכחי של המבורגרים איכותיים ומוקפדים, כאלו שהם הארוחה עצמה ולא סתם איזו עוד מנה נשכחת בתפריט. נכון שהיו המבורגרים לפני שלושת אלו בארץ והיו המבורגריות (ילדי שנות ה-80' בטח עוד זוכרים את מק' דויד), אבל החלטנו לסמן את שלושת אלו בתור ה-סבא והסבתא, אלו שלמעשה התחילו את הטירוף שאנחנו מוקפים בו היו. מה שמשותף להם זה שכולם מקפידים על טחינת בשר טרי במקום, כולם עובדים עם גריל old school ולא פלאנצ'ה וכולם הכניסו בייקון לתפריט כבר מהתחלה (למעט אגאדיר שהורידו אותו לאחרונה).

אגאדיר הכשר, מקור: יח"צ

אז איך הם נשארים רלוונטיים גם היום? זה טוב ויפה שאי שם פעם בעבר הרחוק השלושה הקימו ועשו, השאלה האמיתית היא מה כל אחד מהם שם על השולחן ואיך הם מתמודדים עם התחרות הלא קלה והקהל המתוחכם של היום? בהחלט שאלה ראויה לאור ריבוי ההמבורגריות שצצו בעשור האחרון ברחבי ישראל.

וולפנייטס

ההיסטוריה – פעם (2008) במקום שבו שוכנת היום ויטרינה ליל, הייתה המבורגריה קטנה שנשאה את השם וולפגנג והוקמה ע"י שפים יוצאי מסעדת סרגוס (עליה השלום). החזון היה לייצר קונספט ייחודי אז בארץ של שף בורגר ברמה עם הקפדה על איכות וחומרי גלם לצד פשטות מיקוד ומהירות של עולם ה-fast food. הקהל התל אביבי התאהב והשמועה החלה לזרום ברחבי העיר. ההמונים שפקדו את המקום יצרו דרישה אדירה לקציצה שמיתגה את עצמה תחת השם החדש "וולפנייטס" עם פתיחה של לא פחות מ-3 סניפים נוספים: יהודה מכבי, כיכר רבין ופארק המדע ברחובות (כיום נותר רק סניף יהודה מכבי).

וולפנייטס יהודה מכבי - ספיישל בייקון ואמנטל

ההמבורגר ששינה את המשחק – וולפנייטס שינו את המשחק ב-2 רמות: ההמבורגר וההגשה. ההמבורגר ששינה את המשחק היה הוולפנייטס ספיישל – וולפנייטס היו הראשונים להציג המבורגר מובנה עם שילוב תוספות לפי הרכבת שף הרשת ולהגיש אותו לקהל בכמנת תפריט. פעם ראשונה שיכולנו לקבל מנה עם התוספות הנכונות built in. הדבר השני שהם עשו היה לקחת את ההמבורגר האיכותי מהמסעדה אל דלפק (בלי דמי שירות) בלי להפוך אותו למוצר ג'אנק פוד אלא הם שמרו עליו כמוצר פרימיום. אנחנו אפילו מרשים לעצמו להגיד שרוב (אם לא כל) הדלפקים של היום למעשה העתיקו את הקונספט הזה מוולפנייטס.

וולפנייטס יהודה מכבי - בייקון מעולה

התרומה לעולם – אז נכון שמהמיני-רשת של פעם לא נשאר הרבה, אך מבחינתנו עדיין יש כבוד והמון סיבות להגיע לסניף התל אביבי ביהודה מכבי. הוולפנייטס ספיישל הוא עדיין אחד הצ'יזבורגרים הטובים יותר בעיר והוא מגיע כברירת מחדל עם בייקון מה שהופך אותו לאקסטרה טעים. בעצם, כל רעיון תפריט המיוחדים לצד תפריט של המבורגרים "רגילים"/"פשוטים" יותר הוא לא פחות מחידוש שאומץ ע"י הסצינה הישראלית ואנחנו שמחים לראות שהוא ממשיך להתקיים. בזכות הספיישלים של וולפנייטס, ההקפדה על חומרי הגלם וקונספט השף-בורגר באווירה fast, פינת הבשר הקטנה של וולפנייטס ביהודה מכבי ממשיכה למשוך אליה המבורגריסטים מושבעים.

וולפנייטס יהודה מכבי - המבורגר שף מומלץ

שם: וולפנייטס. כתובת: יהודה המכבי 53, תל אביב. כשרות: לא כשר. שעות פעילות: א'-ש' 12:00 – 01:00.

אגאדיר

ההיסטוריה – עם פתיחת הסניף הראשון ב-1997 קם דבר חדש בישראל, בר-בורגר מעוצב שמציע תפריט המבורגרים מושקע עם מגוון עצום של תוספות. אגאדיר היו הראשונים להבין שקציצה איכותית זו רק התחלת הסיפור ושהקהל צמא ליותר, הרבה יותר. הקונספט שאיתו אגאדיר יצאו לכבוש את הארץ היה פשוט, טריות ואיכות של חומרי הגלם ועל זה לא מתווכחים, לצד עושר עצום של תוספות עם שירות ברמה גבוה, דברים שבכלל לא חשבנו עליהם בהקשר של המבורגר לפני זה. כנראה שזה עובד, כי מאז ועד היום הרשת פתחה לא פחות מ-13 סניפים מאילת ועד חיפה, ואפילו הוסיפה סניף כשר בבני ברק לאחרונה.

המבורגר דיאנא - אגאדיר הרצליה

ההמבורגר ששינה את המשחק – אגאדיר הביאו לארץ את מגוון התוספות ולראשונה היו בארץ המבורגרים עם תוספות מושחתות באמת, רק תחשבו על זה שלפני אגאדיר לא היה פה באמת צ'יזבורגר ובכלל כל הקונספט של המבורגר כמנת שחיתות בכלל לא היה. אגאדיר גם היו הראשונים (ועד היום הם הרשת היחידה) שהציגו המבורגר מבשר וואגיו – כי אם כבר הולכים על שחיתות אז למה לא ללכת עד הקצה? ועדיין, עם כל החידושים לאורך השנים אנחנו נשארים נאמנים ל-2 המבורגרים – הדיאנה המדהים והצ'יזוברגר הקלאסי שלהם שבהחלט בולטים בסצינה ויודעים להשאיר חותם.

אנגוס קרניבורים - אגאדיר הרצליה

התרומה לעולם – למרות שהם הוציאו את הבייקון מהתפריט, הקהל ממשיך להצביע ברגליים ובקיבה בזכות שילוב של בשר טרי, תוספות איכותיות ומגוונות, וואגיו בורגר עסיסי ברמות ושירות ברמה שלא תמצאו בעוד סתם המבורגריה. אנחנו לא יודעים לאן הרשת מתפתחת ומה טומן בחובו העתיד, אך אין ספק שאגאדיר נשארים רלוונטיים בזכות ההמבורגרים האיכותיים שלהם לצד חוויה ייחודית שמצליחה לעשות לנו טוב כבר למעלה מ-20 שנה.

שם: אגאדיר. כתובת: רשת בפריסה ארצית. כשרות: תלוי סניף. שעות פעילות: כנסו לרשימת הסניפים של אגאדיר

דיקסי

ההיסטוריה – סבא ההמבורגרים והשף חיים כהן החליט לפתוח את דיקסי בדצמבר 1993 בתור גריל בר "סטייק האוס ניו יורקי" אמיתי, ומאז ועד היום המסעדה פועלת 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע. ב-2013 דיקסי תל אביב קיבלה את התואר, "המוסד הקולינארי של המדינה" ע"י מגזין TIME OUT ובעבר (2011) אפילו נפתחה שלוחה ראשל"צית של האייקון התל-אביבי, שנסגרה לאחר 5 שנות פעילות.

חיים חוגג בדיקסי תל אביב, מקור: יח"צ

ההמבורגר ששינה את המשחק – דיקסי היו הראשונים להכניס את ההמבורגר לחיי הלילה בתור מנה עיקרית, למעשה הפ החליטו להוציא את ההמבורגר ממחבואו בתפריטים של פאבים מעושנים וטחובים ולשים אותו במרכז חיי הלילה של תל אביב (עם הרבה חמאה). לא עוד סתם מנה, אלא כבר סיבה לחגיגה לילית ויעד עליה לרגל לכל בלייני הלילות. המהלך של דיקסי היה כל כך מוצלח שבעקבותיהם באו כולם ורשתות המבורגרים אחרות התחילו להציע תפריטי לייט נייט.

שחיתות לילית בדיקסי תל אביב, מקור: יח"צ

התרומה לעולם – דיקסי לעד יהיו מזוהים עם מנת הכנפיים המפורסמת שלהם וההום-פרייז, שניהם עם דגש על חמאה ושניהם נהפכו למנות סלב בסצינת הקולינרית הישראלית בכלל ועולם ההמבורגרים המקומי בפרט. למרות שחלפו הרבה שנים נראה שבדיקסי שומרים על נכסי ברזל שמשאירים אותם במשחק לאורך השנים ומצליחים לקנות את הקהל: המבורגר עם חמאה + מנת כנפיים אגאדית + הום-פרייז מצויינים + פעילות 24/7, כל אלו ממשיכים להיות הקלפים החזקים בארסנל של דיקסי.

הכנפיים של דיקסי תל אביב, מקור: יח"צ

שם: דיקסי. כתובת: תוצרת הארץ 3, ת"א. כשרות: לא כשר. שעות פעילות: א'-ש' ללא הפסקה.